Публікується в Гадячі з 1906 року
«Бажання ясне — мислити, творити, живиться силою думок цілючих і правду й боротьбу благословити!»
Олена Пчілка
0
( 1000 )
П’ятниця, 11 Жовтня 2024 року
Бджоли та бджільництво: важливість освіти і розвитку
Бджоли та бджільництво: важливість освіти і розвитку
Юна пасічниця Лілія, донька викладачки ДНЗ «Гадяцьке аграрне училище», а також затятої пасічниці  Валентини Ященко
Юна пасічниця Лілія, донька викладачки ДНЗ «Гадяцьке аграрне училище», а також затятої пасічниці Валентини Ященко

Бджоли та бджільництво: важливість освіти і розвитку

Бджоли зберігають біорізноманіття та підтримують аграрну економіку. Наталія Сенчук про освіту бджолярів і перспективи бджільництва в Україні

Бджоли та їхня цінність для природної рівноваги і здоров'я

Бджільництво – це не лише важливий сектор аграрної економіки, але й ключовий елемент збереження природної рівноваги. Бджоли, запилюючи квітучі рослини, забезпечують не лише врожаї фруктів і овочів, але й підтримують біорізноманіття. Мед, який виробляють бджоли, здавна цінується за свої корисні властивості, а інші продукти бджільництва, такі як віск, прополіс та маточне молочко, знаходять застосування в медицині й косметології. Однак, сучасні виклики, такі як зміни клімату та використання пестицидів, ставлять під загрозу існування бджіл.

Збереження та розвиток бджільництва є надзвичайно важливим завданням для забезпечення сталого майбутнього нашої планети.

Освіта бджолярів: унікальність Гадяцького аграрного училища

Про цінність бджоли, проблеми, особливості та перспективи професії пасічника говоримо із тимчасово виконуючою обов'язки директорки ДНЗ «Гадяцьке аграрне училище» Наталією Сенчук.

— Наталіє Дмитрівно, заклад, який ви очолюєте навчає овочівників, садівників, лісників, столярів, єгерів, але сьогодні ми говоримо саме про бджолярів. Я знаю, що ви також маєте особисту чималу  пасіку, тож розкажіть в чому цінність бджоли і продуктів її життєдіяльності.
" Історія говорить, що бджола - це божа комаха. Від бджоли ми отримуємо тільки добро. Якщо раніше люди використовували лише мед, віск, а потім прополіс, то зараз усі продукти бджільництва, які тільки можна у вулику взяти - вони всі дуже корисні для людського організму. І навіть шкідники, які взаємодіють із бджолами.  Це доведено давно, але доказова медицина досі не прийняла це, тому ми, пасічники, не можемо говорити, що продукти бджільництва лікують, лише оздоровлюють.

Найближчим часом ми плануємо перейменувати наш заклад, адже аграрних училищ багато, а таких, що готують саме бджолярів ні. Щоб нас впізнавали і запам'ятовували. "

— А скільки в Україні таких закладів, які готують бджолярів?
" Насправді, ми єдині і унікальні. Наш заклад надає ґрунтовні теоретичні знання і детальні практичні навички. Гадяч давно славиться як центр бджільництва. До 2014 року у нас було дуже багато груп дітей із інших регіонів, особливо із західних областей, і навіть із інших країн.

Найближчим часом ми плануємо перейменувати наш заклад, адже аграрних училищ багато, а таких, що готують саме бджолярів ні. Щоб нас впізнавали і запам'ятовували. "

— В чому особливість, або можливо труднощі, навчання для здобуття освіти бджоляра?
" Бджоляр – це така професія, на яку йдуть за покликом серця, а не просто, щоб отримати документ. Це має бути свідомий вибір людини. Тому той, хто не любить бджіл не зможе тут навчатися.

А найбільше нам «болить» відсутність гуртожитку чи якогось іншого приміщення, де б могли жити наші здобувачі/здобувачки освіти. "

Досягнення та майбутнє бджільництва: від конкурсів до міжнародної співпраці

— А які досягнення вже отримували ваші студенти та студентки?
" Є такий міжнародний конкурс «Юний пасічник». Ми беремо в ньому участь із 2012 року і завдяки цьому конкурсу наш заклад має хорошу репутацію у іноземців, адже наші представники і представниці практично не вибувають із п'ятірки найкращих команд.

Також наші діти по всій Україні проходять практику, адже ми маємо велике коло знайомих пасічників. Ми всі тісно спілкуємося, обмінюємося досвідом та ідеями.

Ми також маємо договір із польським технікумом бджільництва і наші випускники та випускниці, які бажали, продовжували там навчання і отримували дипломи європейського зразка. Приємно, що вони поверталися і продовжували працювати в Україні, розвивали всі сфери бджільництва: промислові пасіки, племінні пасіки, зелений туризм, апітерапію, медоваріння та інші. "

— Чи маєте ви якісь прогнози щодо розвитку бджільництва в Україні?
" Аналізуючи знання наших випускників і випускниць, я розумію, що ми дійсно сильні. Сьогодні наш заклад надає первинну професійну підготовку і офлайн, і дистанційно, маємо курси підвищення кваліфікацій. А також навчаємо по ваучерах, пишемо грантові заявки, маємо підтримку від різних організацій. Тож маю сталу надію, що наш заклад надалі буде лише розвиватися і продовжувати розвивати таку трудомістку, але важливу професію як пасічник. "

Привітання з Днем пасічника та заклик до співпраці

— Можете також привітати колег із професійним святом.
" Нині День пасічника відзначають 19 серпня, хоча йде обговорення перенести це свято на 1 серпня. І я хочу всіх наших бджолярів привітати, де б вони не були, з нашим днем і хочу побажати їм здоров'я, натхнення, добра, любові і хочу, щоб всі, хто зараз нас захищає, повернулися додому живими і здоровими.

А всім, хто бажає, ми допоможемо пізнати неймовірний світ бджіл, звертайтеся! "

 

Читайте також:

Українські жінки змінюють уявлення про бджільництво. Дізнайтесь історії Ганни Драюк та Валентини Ященко, які засвоїли цю професію.

Зоя Зигун
Авторка статті

Зробіть онлайн-передплату друкованої версії газети "Рідний край. Газета Гадяцького земства" та підтримайте нашу редакцію

Стрічка звісток