Публікується в Гадячі з 1906 року
«Бажання ясне — мислити, творити, живиться силою думок цілючих і правду й боротьбу благословити!»
Олена Пчілка
0
( 1000 )
Середа, 29 Травня 2024 року
Рецепт місяця
Рецепт місяця

Рецепт місяця

Автор: Олена Мальчуженко

Сьогодні героями нашої рубрики будуть голубці.В Україні вони з`явилися десь приблизно у 18 столітті і дуже полюбилися нашому народу.

Полтавські куховарки віддавали перевагу великим голубцям, а у Придністров’ї та Карпатах листя ділили на декілька часток. Господиня, яка робила великі голубці, вважалася ледачою. А в деяких регіонах майбутню невістку перевіряли на вправність  «закрутити» голубчика. Не вміти цього – то біда та й годі. Начинка голубців може бути яка завгодно. Офіційна інформація дає нам число 75. Саме стільки різновидів голубців відомо по цілому  світу. Зараз піст. То у начинку добре додавати цибульку та гриби. Чому сьогодні мова саме про голубці, бо я хочу поділитися рецептом моєї бабусі Ганни Дмитрівни. Її голубці з гречкою та шкварками я не забуду ніколи. Вона їх готувала не зі свіжої капусти, а з квашеної.

Голубці з гречкою та шкварками з квасної капусти, які готувала

 Ганна Дмитрівна Музика, с. Рашівка

Для квасної капусти треба розібрати качанна листки та занурити в окріп на 3-4 хвилини, після цього зразу залити холодною водою, зрізати тверду, товсту частину, не пошкодивши листка. Готові листки скласти в ємність і залити росолом із солоних огірків на 10 -12 днів. Зверху листя придавити гнітом.

Гречку відварити та трохи підсолити. Підчеревину нарізати дрібними шматочками

( 1 – 1,5 см) та підсмажити на сковорідці до готовності. Дрібно порізати і окремо підсмажити цибулю до легкої рум’яності. Гречку, шкварки ( підчеревину), цибулю перемішати і додати чорного меленого перцю. Починаємо закручувати голубці.Тут абсолютно все у ваших руках. Можна і конвертиками закручувати, і трикутничками. Дуже важливо голубці щільно вкласти в каструлю чи казан, де вони будуть готуватися. Коли голубці вклали , заливаємо водою, щоб ледве покрила страву і відправляємо на вогонь на 40 хв, прикривши кришкою. Після тушкування воду потрібно злити. До наших голубців з квасною капустою ідеальною підливою буде  смажена на салі цибулька з додаванням сметани при подачі.

Аби приготувати такі голубці на 5-6 осіб вам потрібно:

  • 1 качан капусти середньої величини
  • 300-400г нежирної підчеревини
  • 2 склянки гречки ( сирої)
  • 3-4 цибулини
  • Сіль, перець за смаком

Для підливи :

  • 100 г сала
  • 4 цибулини

 

На нашу сім`ю, яка любить смачно поїсти, голубців готували немало. Коли це робили всі разом, то було швидше, легше і, головне, веселіше. То був такий собі кулінарний процес з цікавим спілкуванням, а інколи і співами.

Голубці – то смачно. Та ще вони і на поезію надихають.

                  «Монолог голубця», Тетяна Чорновол

В голодних спалахах думок

Мене, я знаю, дуже хочеш!

І зустріч нашу в снах пророчиш,

Вгорнувши в мрій нестримний смог.

 

У мить бажання таїни

Візьми, наскільки серцю любо,

Притисни міцно, моя згубо,

Сном капустяним огорни.

 

Для почуттів бракує слів,

Що не сказав би – пожалію.

Впаду, як в гріх, на дні зомлію

В гарячій пристрасті підлив

 

Сметана мариться мені,

До дна її спішу сягнути!

Так солодко мені тонути

В її ласкавій глибині!

 

Торкатись уст твоїх люблю,

Як розігрітий я добряче!

Студи моє єство гаряче,

Бо просто, серденько, киплю!

Автор статті

Зробіть онлайн-передплату друкованої версії газети "Рідний край. Газета Гадяцького земства" та підтримайте нашу редакцію

Стрічка звісток

Страшко Надія
Ященко Валентина
Дейна Ганна
Новікова Світлана
Новікова Світлана
Новікова Світлана