Публікується в Гадячі з 1906 року
«Бажання ясне — мислити, творити, живиться силою думок цілючих і правду й боротьбу благословити!»
Олена Пчілка
0
( 1000 )
П’ятниця, 8 Листопада 2024 року
Голубці від Ганни Дмитрівни, секрети рецепта та традиції
Голубці від Ганни Дмитрівни, секрети рецепта та традиції

Голубці від Ганни Дмитрівни, секрети рецепта та традиції

Відкрийте для себе цікаві факти про голубці та спробуйте рецепт з гречкою та шкварками від Ганни Дмитрівни.

Голубці та цікаві факти про них

Сьогодні героями нашої рубрики будуть голубці. В Україні вони з`явилися десь приблизно у 18 столітті і дуже полюбилися нашому народу.

Полтавські куховарки віддавали перевагу великим голубцям, а у Придністров’ї та Карпатах листя ділили на декілька часток. Господиня, яка робила великі голубці, вважалася ледачою. А в деяких регіонах майбутню невістку перевіряли на вправність  «закрутити» голубчика. Не вміти цього – то біда та й годі. Начинка голубців може бути яка завгодно. Офіційна інформація дає нам число 75. Саме стільки різновидів голубців відомо по цілому  світу. Зараз піст. То у начинку добре додавати цибульку та гриби. Чому сьогодні мова саме про голубці, бо я хочу поділитися рецептом моєї бабусі Ганни Дмитрівни. Її голубці з гречкою та шкварками я не забуду ніколи. Вона їх готувала не зі свіжої капусти, а з квашеної.

Голубці з гречкою та шкварками з квасної капусти, які готувала Ганна Дмитрівна Музика, с. Рашівка

Для квасної капусти треба розібрати качанна листки та занурити в окріп на 3-4 хвилини, після цього зразу залити холодною водою, зрізати тверду, товсту частину, не пошкодивши листка. Готові листки скласти в ємність і залити розсолом із солоних огірків на 10 -12 днів. Зверху листя придавити гнітом.

Гречку відварити та трохи підсолити. Підчеревину нарізати дрібними шматочками

(1 – 1,5 см) та підсмажити на сковорідці до готовності. Дрібно порізати і окремо підсмажити цибулю до легкої рум’яності. Гречку, шкварки ( підчеревину), цибулю перемішати і додати чорного меленого перцю. Починаємо закручувати голубці. Тут абсолютно все у ваших руках. Можна і конвертиками закручувати, і трикутничками. Дуже важливо голубці щільно вкласти в каструлю чи казан, де вони будуть готуватися. Коли голубці вклали , заливаємо водою, щоб ледве покрила страву і відправляємо на вогонь на 40 хв, прикривши кришкою. Після тушкування воду потрібно злити. До наших голубців з квасною капустою ідеальною підливою буде  смажена на салі цибулька з додаванням сметани при подачі.

Аби приготувати такі голубці на 5-6 осіб вам потрібно:

  • 1 качан капусти середньої величини
  • 300-400г нежирної підчеревини
  • 2 склянки гречки ( сирої)
  • 3-4 цибулини
  • Сіль, перець за смаком

Для підливи :

  • 100 г сала
  • 4 цибулини

На нашу сім`ю, яка любить смачно поїсти, голубців готували немало. Коли це робили всі разом, то було швидше, легше і, головне, веселіше. То був такий собі кулінарний процес з цікавим спілкуванням, а інколи і співами.

Голубці – то смачно. Та ще вони і на поезію надихають.

 

«Монолог голубця», Тетяна Чорновол

В голодних спалахах думок

Мене, я знаю, дуже хочеш!

І зустріч нашу в снах пророчиш,

Вгорнувши в мрій нестримний смог.

 

У мить бажання таїни

Візьми, наскільки серцю любо,

Притисни міцно, моя згубо,

Сном капустяним огорни.

 

Для почуттів бракує слів,

Що не сказав би – пожалію.

Впаду, як в гріх, на дні зомлію

В гарячій пристрасті підлив

 

Сметана мариться мені,

До дна її спішу сягнути!

Так солодко мені тонути

В її ласкавій глибині!

 

Торкатись уст твоїх люблю,

Як розігрітий я добряче!

Студи моє єство гаряче,

Бо просто, серденько, киплю!

 

Даний матеріал був надрукований у 6  випуску за 2023 рік

Авторка статті
Зробіть онлайн-передплату друкованої версії газети "Рідний край. Газета Гадяцького земства" та підтримайте нашу редакцію
0
Долучитися може кожен і кожна, хто поділяє наші цінності та вірить у Перемогу України!
ПЕРЕДПЛАТНИЙ ІНДЕКС УКРПОШТИ
61565

«Рідний край. Газета Гадяцького земства»
свіжі випуски кожні два тижні.

Зробіть онлайн-передплату друкованої версії газети "Рідний край. Газета Гадяцького земства" та підтримайте нашу редакцію

Передплатити

Стрічка звісток