Гарбуз: цікаві факти та простий рецепт запеченого гарбуза
Багатьом з нас відомі слова дитячого віршика:
Ходить гарбуз по городу,
Питається свого роду:
«Ой, чи живі, чи здорові
Всі родичі гарбузові?»
Та говоритиму я, звісно, з вами не про літературу, а про самого гарбуза; розкажу вам деякі цікаві факти про видного пана з наших городів.
Гарбуз від Південної Америки до України
Гарбуз походить з Південної Америки. У Мексиці відомий за 3000 років до н.е. Із американського континенту він був завезений у Європу. Уже в 1697 році, коли Шарль Перо написав свою відому казку про Попелюшку, гарбуз став «гостем» у кожній домівці. Він був їжею худоби, бідняків; знать цінувала його як ліки, військові - як мастильні матеріали для технічних засобів. Цьому свідченням є записи, у яких говориться, що 1773 року імператриця Австрії, Богемії та Угорщини Марія – Тереза наказала, щоб олію з насіння гарбуза постачали в аптеки для виробництва мазей і пластирів.
В Україні він з`явився приблизно в ХVIстолітті, прижився, освоївся, сподобався, оскільки не потребував особливого догляду, довго зберігався та давав щедрий урожай.
Цікаві факти
Корисність овоча значна. Він на 90% складається з води і має високий вміст бета – каротину. Також він насичений натрієм і калієм, що потрібно для підтримки м`язів у тонусі та регулюванні балансу води в організмі. Поєднання вітамінів в гарбузі захищає організм від шкідливої дії довкілля, а клітини – від ракового переродження.
«Дати гарбуза» - так кажуть, коли дівчина відмовляє сватам, адже дівчата таки справді колись небажаним сватам давили красивенького гарбуза. «Гарбузову» символіку відмовин дослідники мотивують тим, що здавна відома заспокійлива дія гарбуза на людський організм. Мабуть юнак, якому судився гарбуз , вимушений був пригоститися ним, заспокоїтися і втратити інтерес до дівчини.
Індіанці смажили скибочки гарбуза на багатті, а зі смужок в`яленого гарбуза робили килими. Багато народів у їжу вживають і гарбузові квіти.
Недарма я так люблю цей красивенний овоч і щедро годую ним свою сім`ю. То ж тримайте рецепт.
Гарбуз, запечений у сметані.
Інгредієнти:
- гарний гарбуз
- вершкове масло
- борошно
- рідка сметана
- цукор
- сіль
- кориця
Все додавайте по вашому смаку.
Приготування:
Ріжемо гарбуз шматочками приблизно 2 см, викладаємо в миску та присипаємо борошном. Гарно перемішуємо, щоб покрити всі шматочки рівномірно. Розігріваємо сковорідку, розтоплюємо масло, обсмажуємо гарбуз до приємного кольору. Викладаємо в каструлю з товстим дном шарами посипаємо цукром та трохи присолюємо. Заливаємо рідкою сметаною поки не покриється гарбуз повністю. Ставимо у духовку, нагріту до 180° на тридцять хвилин. Виймаємо, викладаємо на тарілку і за смаком посипаємо корицею. Ось і маєте смакоту на столі і захоплений погляд чоловіка! Смачного!
Даний матеріал був надрукований у 17 випуску за 2023 рік
«Рідний край. Газета Гадяцького земства»
свіжі випуски кожні два тижні.
Зробіть онлайн-передплату друкованої версії газети "Рідний край. Газета Гадяцького земства" та підтримайте нашу редакцію
Передплатити